Bakan Avcı: "Ataması Yapılan Öğretmenler Göreve Başladığı Yerde 4 Yıl Görevini Sürdürecek"  
Bakan Avcı:

Bakan Avcı: "Ataması Yapılan Öğretmenler Göreve Başladığı Yerde 4 Yıl Görevini Sürdürecek"

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı: “(Öğretmenlerin) Türkiye genelinde atandıkları yerde en az 4 yıl görevlerini tamamlamaları konusunda kararlıyız.“

Bakan Avcı:

Bakan Avcı, Mardin´deki bir otelde 23 ilden milli eğitim müdürlerinin katılımıyla yapılan "Bölge Değerlendirme Toplantısı"nın ardından Vali Mustafa Taşkesen´i makamında ziyaret etti.

 

Burada gazetecilere açıklama yapan Bakan Avcı, Bakanlık olarak zaman zaman bölgelerde milli eğitim müdürleri ve yerel yöneticileri bir araya getirerek, sorunlarını yerinde konuşup, çözüm önerilerini tartıştıklarını söyledi.

 

Bakanlıktan müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve daire başkanlarının bölgedeki 23 ilde incelemelerde bulunduğunu ifade eden Bakan Avcı, bugün de bir değerlendirme toplantısı yapıldığını dile getirdi.

 

Çok sayıda okul ve eğitim kurumunun izinsiz gösterilerde saldırıya uğradığını, bunun halk düşmanlığı olduğunu söyleyen Bakan Avcı, "Hasar gören eğitim kurumlarımızı, okullarımızı tekrar öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz için güvenli kurumlar haline getirmek için alınması gereken tedbirleri ve yapılacak olanları gözden geçirdik" şeklinde konuştu.

 

Bakan Avcı, bu yıl 40 bin yeni öğretmen ataması yaptıklarını anımsatarak, 40 bin yeni öğretmenin yüzde 72´sinin bölgedeki 23 ilde görevlendirildiğini kaydetti.

 

"40 bin öğretmenden 29 bin 84´ü bölgedeki 23 ilde görevlendirildi. Son 3 yılda sadece bu bölgedeki 23 ilde 100 bin yeni öğretmen görevlendirdik" diyen Bakan Avcı, şöyle devam etti:

 

"Türkiye genelinde ortalama öğretmen doluluk oranı yüzde 88´dir. Doğu Anadolu Bölgesi´nde bu oran yüzde 91, Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nde ise yüzde 89´dur. Son 3 yıldaki rakamlar çok açık bir biçimde gösteriyor ki eğitim hizmetleri konusunda zaten Bakanlığımız en büyük payı alıyor. Bunun da en büyük bölümü bu bölgedeki illerimizde değerlendiriliyor."

 

"Bölge halkı bu saldırıları tasvip etmiyor"

 

Bakan Avcı, eğitime bu kadar önem verilen bir dönemde eğitim kurumlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu kaydetti.

 

Eğitim kurumlarına yönelik saldırıları bazen fiili bazen de sözlü protesto eden vatandaşlara teşekkür eden Bakan Avcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

"Bütün tespitler de gösteriyor ki bölge halkı bu saldırıları kesinlikle tasvip etmiyor. Sessiz bir nefretle karşıladığını gösterecek söylemler söz konusudur. Eğitim kurumlarımıza sahip çıkan yöneticilerimize, öğretmenlerimize özellikle teşekkür ediyorum. Bölgedeki öğretmenlerimiz, okul yöneticilerimiz eğitimciye yakışan bir davranış içerisinde okullarına dirayetle sahip çıktılar. Bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceklerinden hiç kuşkum yok."

 

"Çözüm süreci dirayetle yürüyor"

 

Bakan Avcı, bundan sonra da kurumlara, öğretmenlere ve yöneticilerine her zamankinden daha güçlü bir biçimde sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydederek, "Eğitim kurumlarımız Türkiye´de barışın, kalkınmanın, refahın ve kardeşliğin en büyük teminatıdır. Bölge halkının bunun bilincinde olduğunu görmek hepimizi sevindiriyor. Çözüm süreci dirayetle yürüyor" diye konuştu.

 

Bir gazetecinin, toplantıda kendilerine iletilen somut talepler olup olmadığına ilişkin sorusuna Bakan Avcı, bölgede en büyük sorunlardan birinin görev yapan öğretmenlerin hizmet süresiyle ilgili olduğunu belirtti.

 

Bakan Avcı, hazırlanmakta olan yasal düzenlemeyle bütün kamu kuruluşlarında yeni göreve başlayanlara atandıkları yeni görev yerlerinde en az 3 yıl görev yapma zorunluluğu getirileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

"(Öğretmenler) Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye genelinde atandıkları yerde en az 4 yıl görevlerini tamamlamaları konusunda kararlıyız. Özellikle ilkokullarda öğretmen değişiklikleri öğrenciler üzerinde ciddi travmatik etkilere neden olabiliyor. İlkokulda özellikle öğretmenlerle öğrenciler arasında çok güçlü duygusal bağ oluşuyor. Öğrencilerimizin alıştıkları öğretmenlerinden ayrılmaları doğru değil. Öğretmenlerimiz de bundan zaten şikayetçi. Ataması yapılan öğretmenler göreve başladığı yerde 4 yıl görevini sürdürecek."

 

Bakan Avcı, bu kapsamda öğretmenlerin öğrencilerini en azından ilkokuldan mezun etmesi amacıyla süreyi 4 yıl olarak uygulayacaklarını ifade ederek, "Bununla ilgili yasal düzenleme yapılıyor. Bunu daha da netleştiren yönetmeliklerle uygulayacağız. Sağlık nedeni gibi insani gerekçelerle yapılan talepleri zaten dikkate alıyoruz" dedi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.