Bakan Avcı, Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı´nda "aşık" attı  
Bakan Avcı, Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı´nda

Bakan Avcı, Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı´nda "aşık" attı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı Eskişehir’de düzenlenen 1. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı’na katılarak beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte aşık attı.

Bakan Avcı, Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı´nda

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen kurultaya katılan Bakan Avcı, bilge bir şairin geleceğin alın yazısının çocuklara bağlı olduğunu ifade ettiğini hatırlatarak, geleneksel oyun kültürüne yeniden dönüldüğünü belirtti.

Bakan Avcı, “Biz çocukları kendi çizgimize çekmeye, onları kendi hedeflerimiz doğrultusunda yönlendirmeye pek meraklıyız. Doğru olan bizim çocuklara tabi olmamız, onların dünyasından ilham alarak çocukluğa dair perspektifler geliştirmemizdir. Çocuklarımızın bir şey yapamaya uğraşırken onların zengin dünyalarını kısıtladığımızın farkına varamıyoruz. Oyunlarını ellerinden alıyoruz, oyun için onlara yeterli zaman ve alan bırakmıyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok başarılıyız. Oyuncaklarınsa hızla değişmesine, azalmasına ve nitelik değiştirmesine şahit oluyoruz. Bundan 30-40 yıl önce bir söğüt dalı, teneke bir kutu çocuklara sonsuz mutluluk veren birer oyuncakken, bugün pahalı teknolojik araçlara mahkûm edilmiş çocuklarımız oyun ve oyuncak evreninin zevkli ve renkli dünyasından mahrum kalıyor” diye konuştu.

Bakanlık olarak son yıllarda geleneksel çocuk oyunlarının okullarda daha fazla tanınmasına yer açmak için bir dizi çalışma yaptıklarını anımsatan Bakan Avcı şunları söyledi: “Okul bahçelerimizi yeniden düzenledik, düzenliyoruz. Millî eğitim müdürlüklerimiz geleneksel çocuk oyunları festivalleri düzenliyor. Okullarımız bu alanda kendi içlerinde yarışmaları yapıyorlar. Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzün sürdürdüğü ‘Çık Dışarı Oynayalım Projemiz’ var. Bu alanda bir farkındalık oluştuğunu, geleneksel oyun kültürüne adım adım yeniden dönüş sağladığımızı ifade edebilirim.”

 

“İnsanın gerçek evreni çocukluktur”

İnsanın gerçek evreninin çocukluk olduğunu ifade eden Bakan Avcı, “Çocukluğu bir bütün olarak kabul etmek ve çocuğun zihin ve ruh dünyasına uygun bütüncül davranışlara yaklaşımlar inşa etmek mecburiyetindeyiz. ‘Bir insanı al, onu çöz çocuk olsun’ diyen şairin işaret ettiği gerçeğe saygılı olmak ve buna göre düzenlemeler yapmak gerektiğinin farkındayız. Bu alanda atılan adımları çoğaltmak, yaymak ve sistemli bir hale getirmek zorundayız. Çocuklarımızın ve torunlarımızın oyuncaklarına olan düşkünlüğümüz de gösteriyor ki, insanın gerçek evreni çocukluktur” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Bakan Avcı, Vali Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve beraberindeki heyet, eski yıllarda çocukların sıkça oynadığı ‘Aşık Atma’ oyununu oynadılar.

4 gün sürecek kurultay programından ayrılan Bakan Avcı, daha sonra Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergiyi gezdi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.