Bakan Avcı: Demokrasi bir yaşama kültürüdür  
Bakan Avcı: Demokrasi bir yaşama kültürüdür

Bakan Avcı: Demokrasi bir yaşama kültürüdür

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, demokrasinin sadece siyasi bir kavram olmadığını aynı zamanda bir yaşama kültürü olduğunu belirterek okullarda önümüzdeki yıldan itibaren İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi okutulacağını söyledi. 

Bakan Avcı: Demokrasi bir yaşama kültürüdür

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul’da düzenlenen Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi’nin kapanış konferansına katıldı. 

 

“Demokrasi sadece siyasi bir kavram değil, bir yaşama kültürüdür”

Bakan Avcı, “Demokrasinin sadece siyasi bir kavram olmadığını aynı zamanda bir yaşama kültürü olduğunu, bu proje başta öğrencilerimize ama hepimize, bir kez daha göstermiş, hatırlatmış oldu. Okul yönetiminde de eğitim yönetiminde de demokrasinin ne kadar olmazsa olmaz olduğunu bu vesileyle bir kere daha hep birlikte görmüş olduk. İnşallah bu pratikler artarak devam edecek” diye konuştu.

Bakan Avcı konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sadece eğitimcilerin değil, yöneticilerimizin, siyasetçilerimizin, valilerimizin de demokratik kültürü içselleştirmeleri hâlinde okullarımız, çocukların daha çok severek gidecekleri mekânlar hâline gelecek, öğretmenlerimizin daha huzur içinde görev yaptıkları mekânlar hâline gelecek. Bu proje buna büyük katkılarda bulunuyor, bulunacak.”

 

İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi 

Bütün proje, yönetmelik, ders programı önerileri ve taslaklarının MEB’in web sayfasından ilan edildiğini hatırlatan Bakan Avcı, “Başta öğretmenlerimiz olmak üzere ilgili bütün kamuoyunun, öğrencilerimizin, velilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, akademisyenlerimizin bunları görmesini, eleştirmesini istiyoruz ve onların değerlendirmeleri, eleştirileri, önerileri doğrultusunda programlarımızı yeniden gözden geçiriyoruz” vurgusu yaparak “Burada da öyle, adı daha uzun olan kısaca ´yurttaşlık dersi´ diyorum. Bunu ilgili kamuoyu tarafından özellikle öğretmenlerimizin değerlendirmesinden sonra önümüzdeki yıl dördüncü sınıflarda okutmaya başlayacağız” dedi.

Bakan Avcı, Avrupa Konseyi Demokratik Vatandaşlık ve Katılım Direktörü Jean-Cristophe Bas, Avrupa Biriliği Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı  Bela Szombati, Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Ülke Koordinatörleri, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Avrupa Birliği ve Yurtdışı İlişkiler Genel Müdürü başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Bakan Avcı, daha sonra pilot illerdeki okullarda yapılan çalışmaların okul çıktıları sergisinin kurdelesini keserek sergiyi gezdi.

 

270 bin öğrenci seçti

Proje kapsamında, Demokrasi ve İnsan Hakları seçmeli dersinin öğretim programı ve ders kitabı yeniden tasarlandı. Öğrenci merkezli, etkinlik temelli öğretim programı 10 ilde, farklı türdeki 11 lisede pilot olarak uygulandı. 60 öğretmen tarafından 4 bin 500´ün üzerinde 9-11. sınıf öğrencisine ulaşıldı. 

Bu eğitim ve öğretim yılında yaklaşık 270 bin öğrenci Demokrasi ve İnsan Hakları dersini seçti. Bu ders, lise düzeyinde en çok tercih edilen seçmeli dersler arasında yer aldı.

Gelecek yıl 4. sınıflar için okutulması planlanan zorunlu İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi öğretim programı taslak olarak hazırlandı. 36 hafta, haftada 2 saat olarak planlanan ders, 10 yaşındaki çocukların günlük tecrübeleriyle ilişkilendirildi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.