Bakan Avcı, Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi Uluslararası Konferansı’na katıldı  
Bakan Avcı, Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi Uluslararası Konferansı’na katıldı

Bakan Avcı, Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi Uluslararası Konferansı’na katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar´ın yaptığı bütün açıklamalarıyla evrensel bir ödüle değer görülürken yerli ve millî olunacağını da gösterdiğini söyledi.   

Bakan Avcı, Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi Uluslararası Konferansı’na katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Öğrenciler Avrupa Birliğini Öğreniyor Projesi kapsamında Uluslararası Konferansı’n açılışına katıldı. "Türkiye ve AB Ortak Değerleri: Eğitim Sistemine Yansımaları" konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Bakan Avcı, konferansın Türkiye ve AB arasında devam eden tam üyelik müzakerelerinin yeniden canlandığı bir ortamda yapılmasının ayrı bir anlam taşıdığına dikkati çekti. Bakan Avcı, "Avrupa´daki dostlarımız, mülteci kriziyle birlikte Avrupa kıtasının güvenliğinin Anadolu´dan başladığını yalın bir şekilde görme imkanı buldular. Kıtanın kaderinde Türkiye´nin de olduğunu bir kere daha gördüler. Ümit ederim ki müzakerelerimiz hızla devam eder ve AB, deklare ettiği evrensel ilkelere uyarak adil, hakkaniyete uygun bir süreçten sonra Türkiye´nin tam üyeliği önündeki engelleri kaldırır" diye konuştu. 

 

“AB´nin bizi tanımaya ve anlamaya ihtiyacı var”

"Türkiye´nin üyelik için başvurduğu tarihten bu yana geçen zamanı ancak siyasi sebeplerle ve oluşturulmuş zihni bariyerlerle açıklayabiliriz" değerlendirmesini yapan Bakan Avcı, "AB müktesebatına gösterdiğimiz uyum oranında işbirliği ve dayanışma beklemek bizim hakkımız. Biz AB´yi tanımak için çaba gösterirken AB´nin de bizi tanımaya ve anlamaya ihtiyacı var" dedi. 

 

Bakan Avcı, konferansın Türkiye´nin kendini anlatmasına ve AB üyesi devletlerin kamuoyunun da ülkeyi tanımasına katkı sağlamasını ümit ettiğini dile getirdi. 

 

“Biz AB´in savunduğu değerlerin, doğduğu, yeşerdiği ve serpildiği topraklarda yaşıyoruz”

Türkiye ile AB münasebetlerinin köklü tarihi bir geçmişe sahip olduğunun altını çizen Bakan Avcı, "Biz ne Avrupa´nın, ne de AB´nin savunduğu norm ve standartlara yabancıyız. Tam tersine AB´in savunduğu ve temel aldığı değerlerin, ilkelerin çoğunun doğduğu, yeşerdiği ve serpildiği topraklarda yaşıyoruz. Çoğulculukta, farklı kültürlerin uyum içinde yaşaması gibi hayati alanlarda biz daha tecrübeliyiz" değerlendirmesini yaptı. 

 

Eğitim alanında da yeterli tecrübeye sahip olduklarını, evrensel ilkeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Bakan Avcı, Türkiye´deki okul mezunlarının dünyanın bütün üniversitelerinde başarı gösterebildiğine, bütün sektörlerde büyük firmaların çatısı altında çalışabildiklerine işaret etti.

 

Evrensellik ve millîlik birbirinin karşıtı değildir

Nobel kimya ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar´ın "başarısını Türkiye´de aldığı eğitime borçlu olduğu" yönündeki açıklamasının çarpıcı olduğunu vurgulayan bakan Avcı, konuşmasına şöyle devam etti: "Zannediyorum eğitimimize ilişkin dile getirilen pek çok ezberi, bu açıklama yerle bir etti. Aziz Sancar, yaptığı bütün açıklamalarıyla evrensel bir ödüle değer görülürken yerli ve millî olunacağını da gösterdi. Demek ki eğitimin iki niteliğini de birbiriyle çatışmadan yaşatmak mümkün. Yani eğitimin bir milli yönü, bir de evrensel yönü var. Bu iki özellik birbirinin karşıtı değildir. Aksine birbirini destekleyen ve zenginleştiren bir akışa sahiptir. Bir ülkenin evladı olmayı hissetmek, bir millete kendine ait hissetmek, insanlığın büyük birikimine yabancı olmayı beraberinde getirmez, getirmemeli."

 

Büyük insanlık ailesinin bir parçası olarak bilimin, eğitimin sanatın gelişmesinde bütün işbirliklerine ve etkileşimlere açık olduklarını, bu konuda hiçbir çekincelerinin, korkularının bulunmadığını altını çizen Bakan Avcı, bu konferansın da iyi niyetlerinin ve işbirliği yapma arzularının göstergelerinden biri olduklarını kaydetti. 

 

Bakan Avcı, kendisinden önce söz alan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber´in konuşmasında sürecin sonunda Avrupa ve Türkiye olarak nihai kararını vereceği yönündeki sözlerini hatırlatarak, "Doğru, sonunda bir karar vereceğiz. İşte o kararı değerlendirirken, Kavafis´in bu mısraları da bize yol gösterecek" açıklamasını yaptı. 

 

Bakan Avcı, projenin geçen yılki açılış toplantısında Konstantinos Kavafis´in İthaka şiirinden alıntılar yaptığını anımsatarak, “İthaka” şiirini okudu.

 

İthaka

 

“İthaka´ya doğru yola çıktığın zaman,

dile ki uzun sürsün yolculuğun,

serüven dolu, bilgi dolu olsun.

Ne lestrigonlardan kork,

ne kikloplardan, ne de öfkeli Poseidon´dan.

Bunların hiçbiri çıkmaz karşına,

düşlerin yüceyse, gövdeni ve ruhunu

ince bir heyecan sarmışsa eğer.

Ne Lestrigonlara rastlarsın,

ne Kikloplara, ne azgın Poseidon´a,

onları sen kendi ruhunda taşımadıkça,

kendi ruhun onları dikmedikçe karşına.

 

Dile ki uzun sürsün yolun.

Nice yaz sabahları olsun,

eşsiz bir sevinç ve mutluluk içinde

önceden hiç görmediğin limanlara girdiğin!

Durup Fenike´nin çarşılarında

eşi benzeri olmayan mallar al,

sedefle mercan, abanozla kehribar,

ve her türlü başdöndürücü kokular;

bu başdöndürücü kokulardan al alabildiğin kadar;

nice Mısır şehirlerine uğra,

ne öğrenebilirsen öğrenmeye bak bilgelerinden.

 

Hiç aklından çıkarma İthaka´yı.

Oraya varmak senin başlıca yazgın.

Ama yolculuğu tez bitirmeye kalkma sakın.

Varsın yıllarca sürsün, daha iyi;

sonundakocamış biri olarak demir at adana,

yol boyunca kazandığın bunca şeylerle zengin,

İthaka´nın sana zenginlik vermesini ummadan.

Sana bu güzel yolculuğu verdi İthaka.

O olmasa, yola hiç çıkmayacaktın.

Ama sana verecek bir şeyi yok bundan başka.

 

Onu yoksul buluyorsan, aldanmış sanma kendini.

Geçtiğin bunca deneyden sonra öyle bilgeleştin ki,

Artık elbet biliyorsundur ne anlama geldiğini

İthakaların.” 

 

Bakan Avcı, İthaka şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı.

 

“AB´ye sinerji katacak”

MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ziya Yediyıldız ise Türkiye’nin AB ile uyum politikalarında eğitimin en öncelikli alan olduğuna işaret etti. 

 

Yediyıldız, eğitim ile ilgili yapılacak her faaliyetin AB politikalarına katkının yanında ülkenin gelişme hızına da ivme kazandıracağını belirterek, aynı zamanda AB’ye de önemli bir sinerji katacağını söyledi. 

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.