Bakan Yılmaz, 6. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni´ne katıldı  
Bakan Yılmaz, 6. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni´ne katıldı

Bakan Yılmaz, 6. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni´ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı 6. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’ne katıldı. 

Bakan Yılmaz, 6. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni´ne katıldı

Bakan Yılmaz, TOBB Konferans Salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının yeni Türkiye vizyonuyla ortaya koyduğu çalışmaların gerek yurt dışında yaşayan vatanadaşlar gerekse soydaşlarla ilişkileri güçlendirdiğini, ekonomik ve sosyal ilişkileri tesis ettiğini söyledi.

 

Bakan Yılmaz, "Bu çalışmaların katkısıyla bugüne kadar 160 ülkeden 60 bin öğrenci misafir oldu. Dünyanın dört bir yanında gönüllü elçilerimiz olan Türkiye burslusu öğrencilerimizle dünya ile dostluk köprülerini kuruyoruz. Her geçen yıl bu köprülerin sayısını da artırıyoruz. Birlikte herkes için daha iyi bir dünya inşaa edeceğiz." dedi.

 

"Bir ülke beşeri sermayesiyle güçlüdür"

Bir ülkenin ancak beşeri sermayesi güçlü ise güçlü olacağını anlatan Yılmaz, beşeri sermayenin ise eğitimle güçleneceğine işaret etti. "Eğitim kaliteniz ne kadar yüksekse, ülkeniz de o kadar güçlü demektir." diyen Yılmaz, sürdürülebilir kalkınma için eğitimi, herkesi kapsayıcı, adil ve hayat boyu vermenin önemine değindi. Bakan Yılmaz, "Yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizi geleceğe yön veren ´fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür´ bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Öğrencilerimize 21. yüzyılın gerektirdiği temel beceri ve değerleri kazandırmak istiyoruz." diye konuştu.

 

Türkiye´nin millî gelirinin yüzde 5,8´nin eğitime ayrıldığını kaydeden Yılmaz, bugün Millî Eğitim Bakanlığının bünyesinde 18 milyon, yükseköğretimde ise 7 milyon 300 binin üzerinde öğrencinin, toplamda ise 25 milyon öğrencinin eğitim gördüğünü aktardı. Türkiye´nin geleceğini bu öğrencilerin şekillendireceğini bildiren Bakan Yılmaz, Türkiye bursları ile Türkiye´de eğitim gören öğrencilerin de kendi ülkelerine katkı sunacağını belirtti.

 

"İnsanı öldürmeyen darbeler onu güçlendirir"

Bakan Yılmaz, mezun olan öğrencilerin eğitim öğretim hayatına kendi ülkesinde devam eden öğrencilere kıyasla, daha avantajlı olduklarını işaret ederek, şunları söyledi: "Bir kişinin eğitime kendi ülkesinde devam etmesi için birçok kolaylık var. Siz zoru seçerek, avantajlı oldunuz. Ömer Muhtar´ın ´İnsanı öldürmeyen darbeler onu güçlendirir´ diye bir sözü vardır. Bu zorluklar sizi güçlendirdi. Ancak bir başka ülkede dilini, kültürünü hiç tanımadığınız insanlarla eğitim almak zordur. Bu zorluk sizi daha güçlü ve hayata hazır kıldı. Ayaklarınızın üzerinde durabilmenin ne olduğunu herkese gösterdiniz. Yeni başlangıçlar, bambaşka umutlarla hayata farklı bir pencereden bakabilme açısını kazandınız. 15 Temmuz´u gördünüz. Sizler burada akademik eğitimin yanında sizleri geliştirecek yeni bilgilerle donanınız. Okuduğunuz üniversitelerde farklı arkadaşlar edindiniz."

 

Bakan Yılmaz, öğrencilere ikinci vatanlarının Türkiye olduğunu ve kapılarının her zaman açık bulunduğunu hatırlatarak, Peyami Safa´nın "Mezunlara Nutuk" eserinden bir bölümü de okudu. Konuşmaların sonunda Başbakan Yardımcısı Türkeş, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Mehmet Köse, dereceye giren öğrencilere hediye takdiminde bulundu ve birlikte fotoğraf çektirdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.