BAKAN YUSUF TEKİN, "KODELİ ÖDÜL TÖRENİ"NE KATILDI  
BAKAN YUSUF TEKİN,

BAKAN YUSUF TEKİN, "KODELİ ÖDÜL TÖRENİ"NE KATILDI

  Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Kocaeli Robotik Kodlama Atölyeleri Projesi (KODELİ) Ödül Töreni"ne katıldı.

Bakan Yusuf Tekin, ödül töreninde yaptığı konuşmada, eğitim sisteminin sürekli geliştiğini ve revize edildiğini belirterek, Bakanlık olarak bu anlamda güncel gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.
 
Hem teknolojik gelişmeleri hem doğal değişim dönüşüm süreçlerini hem de sosyal bilimlerdeki değişimle ilgili süreci takip ettiklerini aktaran Tekin, "Bütün bunları takip ederken etrafımızdaki doğal kaynaklarla ilgili gelişmeleri takip etmiyorsanız, bugün Türkiye'nin değişik illerinde sahip olduğumuzu yeni fark ettiğimiz doğal gaz rezervlerinden ya da petrol rezervlerinden bahsetmezsek bu, bir eksiklik. Dolayısıyla bunu sürekli geliştirmek durumundayız. Etrafımızda sınırlar değişiyor, ülkeler isimlerini değiştiriyorlar, coğrafi sınırları değişiyor. Bunlardan bahsetmezsek kendi sosyal bilimlerimizle ilgili çocuklara verdiğimiz şeyi eksik vermiş oluruz." diye konuştu.
 
Tekin, yirmi yıllık sürede birçok tarihsel olay yaşandığına işaret ederek, "Bunları revize edip müfredatımıza koymazsak gene eksiklik yapmış oluruz." dedi.
 
Değişen tek şeyin eğitimin içeriği olmadığına, eğitimin fiziksel yapılarının da değiştiğine dikkati çeken Tekin, çocukluğundaki eğitim imkânlarından bahsetti. Yeni inşa edilen okulların özelliklerini aktaran Tekin, 2002 yılına kıyasla derslik stokunu, yapı stokunu üçe katladıklarını, en az 3,5 katı kadar öğretmen ataması yaptıklarını, bir taraftan da fiziki şartları iyileştirmeye çaba sarf ettiklerini kaydetti.
 
Fatih Projesi'nin bir bilgisayar projesi olmadığını belirten Tekin, bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı.
 
Tekin, Fatih Projesi'nin önemine değinerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Şu anda Türkiye genelinde Fatih Projesi başladığı andan itibaren 580 bin sınıfın akıllı tahta ihtiyacını giderdik. 580 bin sınıfı, akıllı tahta kullanabilecek internet altyapısına eriştirdik. İnternet erişim hizmeti verdik ve akıllı tahta kurduk. Bu çok büyük bir rakam Türkiye genelinde. Eksik kalan ya da yeni yapılan okullarımız ya da üzerinden 10 yıl geçtiği için teknolojik anlamda ömrünü tamamlamaya başlayan akıllı tahtalarımızı da yıl sonuna kadar değiştirdiğimizde toplamda 620 bin akıllı tahtayı okullarımızda dağıtmış olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu anlamda hem fiziki altyapının giderilmesiyle ilgili hem teknolojik altyapıyla ilgili yaptıklarının, eğitime verdiği önemin ne olduğunu görmeniz açısından bunu bilmenizi isterim. 2 bine yakın okulda bilişim teknolojileri laboratuvarları kurduk. Kodlama becerilerimizi bir adım öteye taşımak için BT sınıflarımızı tepeden tırnağa yenileyip, yenilikçi sınıflar adıyla başka bir projeyi hayata geçiriyoruz. Teknolojinin tam anlamıyla kullanıldığı sınıflar...Biz 'Okullara akıllı tahtaları kurduk, işimiz bitti.' demiyoruz. Kurduğumuz tahtaları, kurduğumuz internet erişimini çocuklarımızın, gençlerimizin daha rahat kullanabilmeleri, daha faydalı kullanabilmeleri için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Gelişimleri de takip ediyoruz. Bunu sadece öğrenci arkadaşlarımız için genç kardeşlerimiz için değil, aynı zamanda öğretmen arkadaşlarımız için de benzeri süreçleri devam ettiriyoruz."
 
Bakan Tekin, öğrenciler için kurdukları Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) benzerini, öğretmenler için Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) adıyla başka bir altyapıda oluşturduklarını bildirdi.
 
Dünyanın çok hızlı değiştiğini dile getiren Tekin, "Bakanlığımız bünyesinde yaklaşık 76 bin kurum var. 76 bin kurumun hepsiyle ilgili karar veriyoruz. Bunu yaparken zorlanabiliriz. Çok uzak, ücra köşedeki bir okulun ihtiyacıyla Kocaeli'nin merkezindeki bir okulun ihtiyacı bir değil. O yüzden bu anlamda adımlarımızı atarken, yerel yöneticilere ve mülki idari amirlerinin desteklerine çok ihtiyacımız var." diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından videokonferans yöntemiyle bağlanılan Darıca'daki Şehit Murat Tevlim Anadolu İmam Hatip Lisesi ile İzmit'teki Yahya Kaptan Orta Okulunda kurulan kodlama atölyelerinin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Bakan Tekin ve protokol üyeleri, KODELİ Projesi kapsamında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.
 
Daha sonra Gebze TÜBİTAK Fen Lisesini ziyaret eden Bakan Tekin, sınıfları gezmesinin ve öğretmenler odasında öğretmenlerle sohbetin ardından haftanın son eğitim öğretim günü dolayısıyla okulda gerçekleştirilen bayrak törenine iştirak etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.