Depremzedeler MEBİM 147 ile hayata daha sıkı sarıldı  
Depremzedeler MEBİM 147 ile hayata daha sıkı sarıldı

Depremzedeler MEBİM 147 ile hayata daha sıkı sarıldı

Van´da 2011´de yaşanan depremlerin ardından yakınlarını kaybeden ve enkaz altından sağ kurtarılanlara destek amacıyla kurulan Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi “MEBİM 147“, umutlarını kaybeden depremzedelerin hayata tutunmasını sağladı.  

Depremzedeler MEBİM 147 ile hayata daha sıkı sarıldı

Millî Eğitim Bakanlığınca 1 Mart 2012´de Erciş’te hizmete açılan MEBİM 147, depremde yaralanan veya yakınlarını kaybeden gençler için iş olanağı yarattı.

 

120 personelinin yüzde 95´i depremzede ve engellilerden oluşan iletişim merkezi, kurulduğu günden bu yana ülkenin birçok noktasından kendilerine gelen çağrılara cevap vererek veya sorunları ilgili birimlere aktararak çözüme katkı sunuyor.

 

MEBİM 147 sayesinde 351 kız çocuğu okula kazandırıldı

Depremde ailelerini veya yakınlarını kaybedenlerin hayata tutunmaları amacıyla kurulan MEBİM 147 iletişim merkezi 4 yıldan bu yana Erciş’te hizmet veriyor.

 

64 erkek, 56 kadın çalışanın bulunduğu iletişim merkezi 4 yılda 6,5 milyon çağrıya cevap verdi. Gelen başvuruların yüzde 91´i bilgi edinme, yüzde 4´ü talep, yüzde 4´ü ihbar ve şikayet, yüzde 1´i ise görüş ve öneri olarak değerlendiriliyor. İletişim merkezi bu süre içinde çağrıların yüzde 95´ini ilk kontakta cevaplıyor. Araştırılması gereken çağrılar da ilgili genel müdürlüklere, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine yönlendiriliyor. Araştırmalar 3 gün içinde tamamlanarak sonuç ilgili kişiye iletiliyor.

 

Okula gönderilmeyen çocuklarla ilgili şikayet ve ihbarların da yapıldığı çağrı merkezinde görevli kullanıcılar, hakkında ihbar yapılan kişilerle görüşerek öğrencilerin eğitim öğretime kazandırılması sağlanıyor.

 

İletişim merkezi sayesinde 4 yılda 6,5 milyon çağrıya cevap vererek, 351 kız çocuğu okula kazandırıldı. İhbar ve şikâyetlerin sadece yüzde 1,4´ü somut delillere dayandığı için genel müdürlük ve taşra birimlerine yönlendirildi.

 

MEBİM´le hayata tutundular

Erciş´te yıkılan binaların enkazı altından çıkarılan, organlarının zarar görmesi sonucu engelli olan gençler, MEBİM sayesinde kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebiliyor. Arkadaşlarıyla gittiği kıraathanede depreme yakalanan ve 18 saat boyunca enkaz altında kurtarılmayı bekleyen Barış Dağlık, merkez sayesinde sıkıntılarını daha çabuk atlattığını söyledi.

 

Barış Dağlık, Erzurum ve Ankara´da uzun süren tedavinin ardından ilçeye döndüğünü belirterek, "1 Mayıs 2012´de burada işe başladım. Şu anda ortopedik engelliyim. Burası bana moral verdi. Maddi ve manevi açıdan büyük değerler kattı. Burada tanıştığım biriyle nişanlandım. Merkezin her anlamda bana büyük katkısı oldu. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.

 

Yıkılan binanın enkazında 33 saat hayatta kalma mücadelesi veren Murat Sağlam ise depremde sol bacağını kaybettiğini anımsatarak, merkezin açıldığı gün işe başladığını söyledi. Merkez sayesinde yaşadığı sıkıntıları atlattığını ifade eden Sağlam, şunları söyledi: "En küçük sarsıntıda yaşadıklarım gözümün önüne geliyor. Bu iş bizim için çok iyi oldu. Burası sadece benim için değil, tüm Erciş´teki gençler için önemli bir proje oldu. Depremi yaşayanlara her anlamda destek oldu. En büyük hayalim projenin öncülüğünü yapan dönemin Başbakanı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek. Ona bugün için teşekkür etmek."

 

Merkezde 3 yıldır çalışan Umre Can da depremde arkadaşlarını, öğretmenlerini, yakınlarını kaybettiğini belirterek, "Deprem sırasında evde yalnızdım. Kapının kilitlenmesiyle evde uzun süre mahsur kaldım. Psikolojik olarak çok kötüydük. İlk bir yıl toparlanamadık. Projeden bir yıl sonra haberim oldu. Aslında böyle bir işte çalışmak aklımda yoktu. Şimdi bu işte yükselmeyi hedefliyorum" dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.