Okul - Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli protokolü imza töreni yapıldı  
Okul - Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli protokolü imza töreni yapıldı

Okul - Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli protokolü imza töreni yapıldı

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Bölümü tarafından geliştirilen “Okul - Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli“ projesi, Millî Eğitim Bakanı Avcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından hayata geçirildi.

Okul - Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli protokolü imza töreni yapıldı

İSO´daki protokol imza töreninde konuşan  Bakan Avcı, projenin hayırlı olmasını ve yeni bir model olarak örnek çalışmaların önünü açmasını temenni etti.

 

Mesleki eğitimin önemine dikkati çeken Bakan Avcı, özellikle sanayi kuruluşlarının mesleki eğitime doğrudan katılmasının Millî Eğitim Bakanlığı için çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Bakan Avcı, "Sanayi kuruluşlarının sahip olduğu engin birikim ve tecrübelerin, Millî Eğitim Bakanlığı´nın mesleki eğitimdeki tecrübesi ve insan kaynakları gücüyle buluşmasından çok önemli neticeler elde edeceğimizi düşünüyoruz. Mesleki eğitimde yetişen gençlerimiz için kullanılan ´ara eleman´ tabirini artık kullanmıyoruz. Mesleki eğitimden geçen öğrencilerimizin ülke kalkınmasında ve sanayileşmesinde ara değil ´ana eleman´ olarak rol üstleneceklerine inanıyoruz. Çalışmalarımızı buna göre, hedeflerimizi buna göre belirliyoruz" diye konuştu.

 

Proje için hazırlanan protokol çerçevesinde seçilen okul ve öğrencilerle ilgili bilgiler veren Bakan Avcı, sözlerine şöyle devam etti: "Seçilen okullara, yeni teknolojiye uygun makine, ekipman ve donanım için işsizlik sigortası fonundan kaynak aktarılması sağlanacak. İş birliğine dahil edilen okullarda okuyan öğrencilere iş ve meslek danışmanları tarafından iş arama becerileri, görüşme ve mülakat teknikleri, danışmanlık ve rehberlik hizmeti de verilecek. Bu okullardan mezun olanlar işbaşı eğitim programından öncelikle yararlanacak. İşbaşı eğitim programı süresince katılımcının ücretini, genel sağlık sigortasını, iş kazası meslek hastalığı sigorta primini biz ödeyeceğiz. Programdan yararlanan öğrencilerimize işletme kadrosunda işe alındığında işveren payı sigorta prim desteği de verilecek. İş birliği yapılan okullarda işverenlerin talepleri doğrultusunda işsizlere yönelik meslek edindirme eğitimleri yapıldığında eğitici ücretleri, kursiyer cep harçlığı, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı sigorta primlerini de ödeyeceğiz. Bu iş birliği sonunda sanayi kuruluşlarımızın üretim gücü ile okullarımızdaki eğitim tecrübesi birleşecek ve karşılıklı akış içinde yeni eğitim imkanları ortaya çıkacak. Protokole arkadaşlarımız ´İstanbul modeli´ adını uygun bulmuşlar. İnşallah bu model çok başarılı olacak."

 

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Avcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erdem ve İSO Başkanı Bahçıvan tarafından imzalanan protokolle "Okul Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli" projesi hayata geçirildi.

 

İmzalanan protokolle, mesleki eğitim kurumları ile sanayi ve sektör birlikleri arasında iş birlikleri sağlanarak arz talep uyumsuzluğunun giderilmesi, yönetimsel ve operasyonel yeni bir mesleki ve teknik eğitim modeli oluşturulması hedefleniyor.

 

Bu protokol, "Okul Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli" projesinin, İstanbul´dan başlamak üzere, ülkedeki mesleki ve teknik eğitim sisteminin yapısının, ekonomik ve insan kaynaklarına dayalı gereksinimlerinin giderilmesini ve sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.