Ortaöğretimde Müdahale Modeli Programı ile okul terklerinin önüne geçilecek  
Ortaöğretimde Müdahale Modeli Programı ile okul terklerinin önüne geçilecek

Ortaöğretimde Müdahale Modeli Programı ile okul terklerinin önüne geçilecek

Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, ortaöğretimde başlatılan Müdahale Modeli Programı ile okul terklerinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Ortaöğretimde Müdahale Modeli Programı ile okul terklerinin önüne geçilecek

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunan Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, daha önce UNICEF iş birliğinde  “Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı ve Okul Terki Sebepleri ve 14-18 Yaş Grubunda Olup Örgün Eğitim Dışında Olan Çocukların Eğitim ve Çalışma Durumları İle İhtiyaçlarının Belirlenmesi – Araştırma Raporu” ve “Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı, Okul Terk Sebepleri ve Örgün Eğitim Dışında Kalan Çocuklar Politika Önerileri Raporu” başlıklarını taşıyan araştırmaların gerçekleştirildiğini anımsattı.

 

Türk, “Müdahale Modeli Programı bu çalışmaların bulguları ışığında örgün eğitim dışında kalma riski taşıyan çocukların devamsızlıklarının önlenmesi amacıyla hazırlanmıştır” dedi.

 

Müdahale Modeli Programı ile 21. yüzyıla hazırız bir gençlik

Genel Müdür Ercan Türk, okul terklerine yönelik bu kapsamdaki çalışmaların geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin Müdahale Modeli Programı ile 21. yüzyıl becerileri arasında yer alan iletişim, yaşam ve kariyer, karar verme ve kariyer planlama, analitik düşünme ve sorun çözme, motivasyon, yılmazlık, etkili ders çalışma ve sportif etkinliklerde ekip oluşturma becerilerinin müfredat dışı etkinliklerle kazandırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

 

Pilot uygulama ile 12 ilde 612 öğrenciye ulaşıldı

Müdahale Modeli Programı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Müdür Türk, bu kapsamda Ağrı, Ankara, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illerinde Anadolu liseleri, Anadolu İmam Hatip, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerini kapsayan 24 okulda 2 pilot uygulama gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Türk şu bilgileri verdi: "Program, 12 ildeki 24 ortaöğretim kurumunun 7’si Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Lisesi; 17’si ise diğer öğretim dairelerine bağlı ortaöğretim kurumu olup toplam 612 öğrenciye uygulanmıştır. İlk uygulamada her pilot okuldan okul yöneticileri, sınıf rehber öğretmenleri, okul rehber öğretmenleri ve beden eğitimi öğretmenlerinden oluşan toplam 100 katılımcıya program kapsamında eğitim verilmiştir. Bu katılımcıların kendi okullarında 9. sınıf öğrencilerinden okulu terk etme riski yüksek olan öğrenciler ile yakın zamanda okulu terk etmiş öğrencilerden bir ‘sınıf’ oluşturularak haftada ikişer saat olmak üzere Müdahale Modeli çalışması uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı ikinci döneminde pilot okullar tarafından belirlenen bir 9. sınıf şubesinde program genişletilmiştir.

 

Genel Müdür Türk, ikinci uygulamada ise belirlenen pilot okullardan davet edilen 72 katılımcıya eğitim verildiğini, ‘Müdahale Modeli El Kitabı’nın güncellenerek pilot okullarda okulu terk etme riski bulunan 296 öğrenciye uygulandığını vurguladı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.