Türkiye´deki Suriyeli Çocukların Eğitimi Paneli  
Türkiye´deki Suriyeli Çocukların Eğitimi Paneli

Türkiye´deki Suriyeli Çocukların Eğitimi Paneli

Yeni eğitim öğretim yılında, geçici eğitim merkezlerinde bulunan Suriyeli çocuklar için okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfında Türkçe müfredata geçilecek. 

Türkiye´deki Suriyeli Çocukların Eğitimi Paneli

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfında (SETA), "Türkiye´deki Suriyeli Çocukların Eğitimi" konulu panelde konuştu.

 

Ülke genelinde yaklaşık 325 bin Suriyeli çocuğun eğitim aldığını bildiren Büyük, yıl sonuna kadar bu sayıyı 450 bine çıkarmak istediklerini söyledi.

 

Büyük, Türkiye´nin Suriye krizinde tarihe not düştüğünü belirterek "Suriye krizi konusunda bütün dünya tarihe olumsuz anlamda not düşmüştür" ifadelerini kullandı.

 

Büyük, Türkiye´nin 4 yılda çok güzel şeyler yaptığını, ancak ulusal ve uluslararası düzeyde bunları daha iyi anlatmak için yapılan çalışmaların kitapçık haline getirilerek büyükelçilere gönderileceğini dile getirdi.

 

Suriyeli çocukların okullaşması için herkese görev düşüyor

Büyük, Suriyeli çocukların okullaşması için herkese görev düştüğünü, eğitimsiz geçirilen bir günün dahi geri getirilemeyeceğini vurgulayarak "Dünyada hiçbir millet ve devlet kendi çocuklarının eğitim saatinden kısarak, misafir ettiği ya da onların deyimiyle sığınmacı ve mülteci çocuklarına o saatleri tahsis etmez. Biz bunu yapıyoruz. 64´üncü hükümetin eylem planında en kısa zamanda tekli eğitime geçileceği vadedilmiş olmasına rağmen biz 200’e yakın tekli eğitim yapılan okulu, bir saat de geri çekerek Suriyeli çocukların eğitimine veriyoruz, çünkü seri hareket etmemiz lazım. Nesil kaybı oluyor" şeklinde konuştu.

 

Büyük, kayıp nesil oluşmaması için herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini söyledi. 

 

Türkçe müfredata geçilecek

Bu yıl okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfa gidecek tüm Suriyeli öğrencilerin bakanlığa bağlı okullara gönderilmesi için illere yazı yazdıklarını anımsatan Büyük, "Suriye Koordinasyon Kurulunda bir karar daha aldık. Yeni eğitim öğretim yılında, geçici eğitim merkezlerinin okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfında da Türkçe müfredata geçilecek. Böylece, kademeli olarak Türkçe müfredata geçeceğiz. Hem çocukları mağdur etmeyeceğiz hem de entegrasyonu sağlayacağız" bilgisini paylaştı. 

 

Öğrencilere Türkçe öğretimi konusunda sorunlar yaşandığına dikkati çeken Büyük, bunun için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

Ücretli olarak çalıştırılan Suriyeli öğretmenlerin, çalışma izinlerinin çıktığını bildiren Büyük, bu öğretmenlerle ilgili kriterlerin de belirleneceğini kaydetti. Suriyeli çocukların okullaşması için yeni okullar inşa edeceklerini, okullara giden öğrencilerin ailelerine şartlı eğitim yardımı yapacaklarını ve taşımalı eğitim için proje geliştireceklerini ifade eden Büyük, geçici eğitim merkezlerinin de Avrupa Birliği fonundan bütçelendirileceğini dile getirdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.